”Israelin kansa esiintyy maailman historiassa sangen ihmeellisenä. Sen yllä lepää salaisuuden tiheä verho. Se itse, sekä toisetkin kansat kyselevät usein: ”Miksi? Miksi?” 

Tämä kansa on aivan toisenlaista kuin kaikki muut kansat. Sen historia ja sen kohtalo ovat täynnä mitä arvoituksellisimpia tapahtumia, joita ihmisjärki ei kykene selittämään. Mutta yksi kirja voi antaa tyhjentävän vastauksen tähän ihmiskunnan historian suureen kysymysmerkkiin: Raamattu – juutalaisten kirja, juutalaisten kirjoittama ja suurimmalta osaltaan juutalaisille kirjoitettu. Se vetää jumalallisella arvovallalla verhon syrjään ja selvittää meille Israelin kansan suuren menneisyyden, sen synkän nykyisyyden ja sen ihanan tulevaisuuden.”

Yllä alkutekstinä oleva kirjoitus on lainaus Ristin Voitto ry:n 1946 julkaiseman kirjasta, Juutalaiskysymys Raamatun valossa. Haluan lainata tähän kirjeeseen vielä lopputekstin tästä vain 45-sivuisesta kirjasta:
”Israelin historia osoittaa meille valtavalla tavalla elävän Jumalan todellisen olemassaolon; Hänen joka on kaiken takana, mitä maailmassa tapahtuu ja joka vie voittoon iäiset suunnitelmansa ehdottomalla varmuudella.
Jokainen yksilökin on osaltaan mukana maailman tapahtumissa. Kun Jumala toimii jonkin kansan suhteen, vaikuttaa se yksilöihinkin, ainakin ulkonaisesti. Sekin Jumalan tuomio, mikä parhaillaan kohtaa Israelia, vaikuttaa aina koteihin ja yksilöiden elämään saakka. Jokaisen on osallistuttava kansansa kohtaloon.
Mutta vaikka ihmisen ulkonainen elämä on kohtalonyhteydessä kansaansa, niin tarjoaa Herra Jumala kullekin yksilölle sisäisen vapauden ja uuden elämänyhteyden elävään Jumalaan, joka nostaa hänet vaikeuksien ja ahdistusten yläpuolelle. Jeesus Kristus on tullut antamaan meille rauhan Jumalassa. Hän itse on ottanut syntimme päälleen ja kantanut ne. Hänen verensä on vuotanut syntiemme sovitukseksi. Ken Häntä siitä kaikesta sydämestään kiittää, hän on vapaa velastaan. Ja sellaiselle Hän sanoo:” Sinun syntisi on sinulle annettu anteeksi.” Samalla voitamme itsellemme Hänet, ylösnousseen Kristuksen, jolla oli valta sanoa; Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä– katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä, maailman loppuun asti.” Matt 28: 18-20
Hän on meidän parhain ystävämme, elämämme Herra, ilomme, voimamme, lohdutuksemme, jota ei kukaan voi meiltä kiistää ja rauha, joka käy ylitse kaiken ymmärryksen. Sen ovat kokeneet ne juutalaiset, jotka ovat kirjoittaneet uuden testamentin ja jotka suurella ilolla ja voimalla levittivät silloin tunnetulle maailmalle sanomaa Jeesuksesta Kristuksesta. He eivät vaihtaneet uskontoa, vaan he tunnustivat Jeesuksen Kristuksen juutalaisten korkeimmaksi jumalalliseksi ilmennykseksi. He eivät kieltäneet isiensä uskontoa, vaan päinvastoin näkivät Jeesuksessa Kristuksessa isille annettujen lupausten täyttymisen. Israelin isät, Abraham, Isak ja Jaakob ovat juuri, Israelin kansa on runko ja kaikki, jotka uskovat Jeesukseen Kristukseen ovat sen puun oksia, jonka Jumala on asettanut tähän maailmaan todistukseksi itsestään. Juutalainen joka uskoo Kristukseen, on oikea israelilainen, sillä hän uskoo Häneen, josta Abraham, Isak ja Jaakob ja kaikki vanhan testamentin profeetat ovat puhuneet.”

Meitä, jotka teemme työtä juutalaisen kansan parissa, tämä teksti siunaa runsaasti. Kirjan kirjoittamisen ajankohta oli sellainen, jossa juutalaiset vaelsivat ilman omaa kotimaataan ja vain jotkut maat ottivat juutalaisia, Jumalan omaisuuskansaa vastaan! Mikä paradoksi. Elämme parhaillaan vastaavanlaista aikaa. Jopa monet kristityt ovat kääntämässä Israelille ja juutalaisille jälleen selkäänsä. Suuret kirkkokunnat ilmoittavat julkisesti, etteivät enää rukoile Israelin puolesta. Elämme pimentyvän maailman illassa, nyt on kristittyjen aika tehdä työtä juutalaisten keskuudessa.

Olemme kiitollisia kaikesta tuestanne kuluneen kesän aikana, Toivon Baltian matka heinäkuun alussa oli oikein ajoitettu. Hänellä oli useita tapaamisia koskien Latviassa tehtävää työtä eri yhteistyötahojen kanssa.
Iloksemme saimme tiedon leipäkuorman toimituksesta juuri silloin kun Toivo oli vielä Latviassa ja uskalsimme ottaa jälleen rekkakuorman leipää vastaan, luottaen teidän taloudelliseen tukeenne. Kuorma on jo toimitettu perille Riiaan ja leipää jaettu mm. Riian, Daugavpilsin ja Liepajan juutalaisyhteisöille sekä Riiassa eri seurakunnille. Seurakunnat auttavat vähäosasia työalueellaan, ja jakavat leipää mm. köyhistä köyhimmille monilapsisille yksinhuoltajaperheille sekä kadun kansalle. Lisäksi toimitimme leipää yhteistyökumppanimme välityksellä myös Vilnan vankiloihin jaettavaksi.

Tällä hetkellä valmistelemme syyskuun Ukrainan matkaa, jota pyydämme muistamaan erityisesti rukouksin. Matkalla on tarkoitus käydä mm. eteläisessä Ukrainassa, Lvivin ja Kiovan lisäksi. Etelä-Ukrainassa on avautunut mielenkiintoisia kohteita, joihin on tarkoitus käydä tutustumassa sekä kartoittamassa tilannetta. Rosh HaShana, Juutalainen uusivuosi ajoittuu juuri sopivasti matkapäiviin ja tarkoitus on luoda kontakteja myös paikallisiin juutalaisyhteisöihin näillä alueilla. Rukouksesi ovat ensiarvoisia tämän matkan aikana ja myös jo nyt, kun asioita valmistellaan ja järjestellään.

Lokakuussa järjestämme jälleen Lehtimajajuhlan Karmel-kodilla. Laittakaapa päivämäärät muistiin ja tehkää majoitusvarauksenne Ullalta ajoissa; 6.-7.10.2017 Karmel-kodilla! Juhlat jatkuvat vielä Hervannan Katukappelilla 8.10.2017. Seuratkaa ilmoitteluja tilaisuuksista. Puhujavieraanamme on jo monille tuttu messiaaninen opettaja Fiona Sorbala Lontoosta ja juhlien musiikissa meillä on yllätysesiintyjät. Kannattaa osallistua Karmel-Kodilla järjestämillmme Lehtimajajuhlien mielenkiintoisiin tilaisuuksiin.
Siunattua loppukesää!

Yhteistyöterveisin,

Toivo ja Malla